Pojęcie Fikus-Ficus bonsai wkradło się do obiegu wraz z innym nie bardzo przez nas lubianym: indoor bonsai. Whandlu, a co za tym idzie w uprawie, spotykane są poniższe odmiany:
- Fikus benjamina (Ficus benjamina),
- Fikus tępy (Ficus retusa),
- Ficus microcarpa ginseng, czyli popularna „marchewa”.
Figowce
zwane powszechnie fikusami są zmorą niemal wszystkich początkujących w sztuce bonsai. Są gatunkami, które w nieodpowiednich okolicznościach mogą stać się zmartwieniem dla właściciela już po kilku tygodniach. Szczególnie, gdy zakupione jesienią lub zimą narazimy je na niską temperaturę w transporcie do domu i postawimy je zdala od światła słonecznego. Jak zatem zrobić bonsai z fikusa? Jak pielęgnować, podlewać i przycinać? Są to bardzo ważne pytania, na które w warunkach uprawy domowej nie ma prostej odpowiedzi.
Trudne czy łatwe w uprawie?
O ile uprawiane są na parapecie okiennym i nie są przelewane, zniosą okres od wiosny do jesieni. Kłopoty zaczynają się wraz ze znaczącym skróceniem dnia i rozpoczęciem sezonu grzewczego w mieszkaniu. Są gatunkami z innej strefy klimatycznej, czyli nie znoszą zimna, braku światłą słonecznego i przesuszonego powietrza. Choć nie ma takiego botanicznego pojęcia jak Ficus-Ficus bonsai, nieszczęśliwie stało się najczęściej wyszukiwanym pojęciem w internecie.
Bardzo wytrwali i zakochani w gatunku uprawiają je według poniższych wskazówek:
- Stanowisko
Jasne, od maja do września najlepiej na zewnątrz. Od wczesnej jesieni do późnej wiosny należy chronić w pomieszczeniu z jednoczesnym doświetlaniem specjalnymi lampami, typu „grow”. Fikus źle znosi zimę przy kaloryferze. Warto zastosować tacę wypełnioną keramzytem i wodą. Donica nie może być zanurzona w wodzie. Jej nóżki powinny opierać się na kamyczkach nad lustrem wody. Takie rozwiązanie poprawie wilgotność otoczenia rośliny. Zdaję sobie sprawę, że bardzo nieliczni mogą wyłączyć całe pomieszczenie z ogrzewania, tylko dla swoich drzewek. Optymalna temperatura to około 18 stopni, choć przy mękach, mój egzemplarz przeżył na parapecie 7 lat w temperaturze 21-22 stopnie.
- Podlewanie
Jak każdy fikus uprawiany przez nasze mamy, również fikus/ fikus bonsai nie lubi, gdy stoi w wodzie. Raczej w podłożu wilgotnym i podlewanym, gdy to lekko przeschnie. Słabo znosi okresy przesuszenia gleby. Reaguje podobnie jak na brak światła, czyli zrzuca liście.
- Przesadzanie
Co kilka lat, w zależności od gleby i innych warunków sprzyjających rozwojowi korzeni.
- Podłoże
Ze względu na specyfikę gatunku wystarczającą mieszanką jest akadama z pumeksem w proporcji jak do bonsai liściastych z naszych gatunków 60:40
- Przycinanie
Dobrze reaguje na cięcie w sezonie wegetacyjnym. Należy powstrzymać się od cięcia od jesieni do wiosny.
- Nawożenie
Co dwa tygodnie od wiosny do jesieni. Nawóz dedykowany do bonsai lub płynny dla roślin doniczkowych uprawianych w mieszkaniu.
- Dobra rada
Posiadasz balkon lub taras? Spróbuj uprawy drzew rodzimych w czterech porach roku. Minimalne zabezpieczenie doniczki korą sosnową daje gwarancję przetrwania zimy pod gołym niebem. Wybierz się do szkółki ogrodniczej w celu zakupu materiału na Twoje przyszłe bonsai lub skorzystaj z oferty naszego sklepu internetowego.